Blogg

Prata ut - prata förebilder

2018-11-17

Nu ska vi prata förebilder. I många år och redan när jag studerade ekonomi och ledarskap på universitetet, talades det om nyttan av förebilder. Likaså i medier har det tjatats om att just ”unga tjejer” behövde förebilder.

I dag är våra styrande kvinnliga ministrar mellan 24-26 år yngre, än sina manliga motsvarande kollegor, när vi exempelvis ser på Centern och Annie Lööf (f. 1983) och Kristdemokraternas Ebba Busch Thor (f.1987) medan deras allianskollegor, Liberalernas ledare Jan Björklund (f.61) och Moderaternas partiledare Ulf Kristersson (f.63) är 24 respektive 26 år äldre än den yngsta Ebba.

Hur kommer det sig att fler unga kvinnor lyfts upp och stöttas som styrande i regeringar?

Är inte det en släng av gubbsjuka helt enkelt, att lyfta upp unga kvinnor framför kvinnor som är i likvärdig och kunskapsmeriterad ålder med dem själva? 

Det är inte ogrundat att fråga sig, varför feminismen har lobbat så mycket för unga kvinnor, så att ung ålder uppenbarligen anses bättre, får företräde framför mer livserfarna kvinnor?

Är inte det höjden av diskriminering, för det är ju inte så att det saknas äldre kvinnor inom politiken. Kvinnor ska vara unga och släta för att få samma positioner. Är de äldre, så är det passé oavsett maximala meriter.

Tid att byta fokus från könsdiskriminering till mer aktuell åldersdiskriminering.

Jag fick frågan en gång för många år sedan av en chef vid en anställningsintervju, om jag hade några förebilder. När jag svarade att jag inte kunde se någon framför mig just nu sade den kommande chefen,

”Din stackare”.

Då var jag drygt 30 år, men jag tycker jag har klarat mig ganska bra utan nämnvärda förebilder.

Vi är alla unika och olika med skilda behov. Förebilder kanske är en aning överskattat, om det egentligen ändå hänger på individen själv.

I förrgår kväll efter ett sent arbetspass, blev jag dock inspirerad av Lena Philipsson.

Hon gav positiv energi. En kvinna som trots sina 52 år är mycket attraktiv. Hennes show - Jag är ingen älskling, där hon verkligen bjöd på sig själv på ett humoristiskt, självironiskt och ibland utlämnade sätt. En show som gav bra feelgood-känsla med underhållande och positiva toner som varvades med vissa vemodiga musikaliska inslag.

Går att ses här fram till den 10 december.

 

Antal kommentarer: 0

Namn:
E-postadress:
Hemsideadress:
Meddelande: