Blogg

Prata ut - Prata om Fars dag

2018-11-11

Det går att fundera och prata om nyttan av den här typen av bemärkelsedagar, såsom "Fars dag" och motsvarande "Mors dag", för det finns många, där antingen mamman eller pappan varit frånvarande under uppväxten, eller gått vidare till den andra sidan, dött helt enkelt.

Det kan då störa lite med dessa "Fars - eller mors dag" när ingen sådan funnits närvarande. Även om dagen säkerligen är till nytta för försäljning av slipsar och choklad.

Många har haft en förälder, antingen en pappa eller en mamma, som fungerat som en mampo, eller pappmo, där ena fått ersätta bägge föräldrarna. KanskPrata ut_ensamstående pappae kan vi skapa en sådan dag istället, eller bara en "Ta hand om dig själv-dag".

Det blir lite som att vi ska skylta med en verklighet, som är allt för sockersöt men egentligen verklighetsfrämmande. Enligt statistik från 2015 fanns 182 000 ensamma mödrar i Sverige.

När det gällde ensamstående pappor samma år, så hamnade de på 50 000. De barn som via Internet, reklam i lokaltrafik och på TV eller från klasskamrater får höra, eller läsa om  bemärkelsedagen känns det kanske inte lika roligt att fira någon som inte är lika närvarande.

Fars dag ska ha börjat firas redan år 1931, urprunget är amerikanskt, som man kan tänka sig. Det var en kvinna som ville hylla sin egen pappa - en änkling som ensam fostrat sju barn. Något som är väl värt att lyfta upp.

 

 

Antal kommentarer: 0

Namn:
E-postadress:
Hemsideadress:
Meddelande: