Blogg

Prata Ulla Winblad - Prat om normer och utseende

 

2021-06-06

Nu pågår en utställning på statsmuseet i Stockholm om den beryktade och mytomspunna Ulla Winblad, ett namn Maria Kristina kiellström gav sig själv. Det var tydligen vanligt att man kunde ge sig själv ett alterego.

Jag var där idag med en vän, där gratisbiljetterna fick förbeställas och begränsas på grund av pandemin. Enligt vissa var hon 1700-talets sexsymbol, kanske för hon var vågad för sin tid.  

Hon föddes juni 1744 och växte upp med knappa resurser och fattigt på en plats som idag heter Gärdet, som då var ännu mer lantligt. Hennes mor dog när hon var fem år. När hon växte upp lockade staden henne med upplysta hus, torg och saluhallar. Där fanns även krogar, musik och dans. Hon bodde sedan på Baggensgatan 25 i gamla stan. 

Winblad blev humoristiskt beskriven genom Carl Michael Bellmans visor som en gudomlighet, villig och glad, en madonna och hora i samma skepnad, vilket sedan snabbt spreds och gav henne kändisskap och sedermera dåligt rykte.

Hon blev bespottad och hånad. Hon blev olagligt gravid och fick behålla barnet i åtta dagar före barnet dog. Fadern var en överste som sedan drog till Ryssland, utan att fullfölja löftet att gifta sig med henne.  

Hon gick själv till rätten och anmälde att hon hade fött ett barn utan att vara gift. Efter barnets födelse blev hon kallad till rätten ett flertal gånger utan att infinna sig. Av det blev straffet både böter och skriftning i kyrkan.   

Till en början tyckte hon om kändisskapet, men det blev sedan ett ok för henne, så hon gifte sig med en herr Nordström och flyttade till Norrköping. Tyvärr kände även människorna där till henne, så bägge hånades och hamnade i flera stora bråk, som gav Paret Nordström böter och slutligen herr Nordström fängelse. 

Vi läste om hur kvinnor i mitten på 1700-talet i Stockholm blev bevakade och ibland tagna av sedlighetspolisen. "Löst kvinnofolk", det vill säga ogifta kvinnor, utan laglig försörjning och pigor under 40 år fick inte heller bära vilka kläder som helst enligt en förordning 1766. 

Maria Kristina bar trots det modigt och på den tiden olagligt en röd sidenkappa. På den tiden fick endast de högre stånden bära silkesspetsar, släp, guldbroderier, sammet och siden. 

Det var kläderna som markerade den sociala statusen och vilken klass någon tillhörde. Den normen bröt Ulla Winblad genom sin röda sidenkappa. Hon blev även tagen av polisen när hon bar denna, dock lyckades hon intyga att hon själv spann och då fanns ett undantag, som befriade henne.

Det var skillnad mellan tjänstefolk och arbetare och mellan bönder och borgare. Den högre klassen hade dyrbara modeplagg och avancerat pudrade frisyrer. Kläder var hårdvaluta. 

Kvinnan skulle ha små fötter i nätta sidenskor, hårt snörd midja, svällande höfter under draperande sidentyger och små bröst i djup urringning. Män skulle ha kläder där det var sirligt och färgstarkt med silkesstrumpor, broderade sidenvästar, krås och rosetter. 

Ulla Winblad som bar en röd sidenkappa stred både mot klass- och könstillhörighet, då den röda färgen förknippades med manlighet och makt och bars av statsmän och kungligheter. Ulla Winblad gifte sig senare och vid 54 år drev hon egen krog, och hyrde ut rum. Hon slutade sina dagar på Timmermansgatan på Södermalm i Stockholm. 

Nedan sjunger Lady Gaga, som kanske för sin tid likaså är en rebell, låten ”Million Reasons”, som tydligen kom etta på listorna i Sydarabien, där det än idag finns sedlighetspoliser, ca 255 år efter att Sverige hade liknande regler för kvinnor. Något som är mycket svårt att förstå här idag. 

 

 

  

 

 

 

Antal kommentarer: 0

Namn:
E-postadress:
Hemsideadress:
Meddelande: