Blogg

Prata om vaccin - vaccinångest

2021-05-25

Minns när jag åkte gröna linjen, t-banan mot Hässelby strand den 15 september 2020 och använde munskydd, på grund av corona-läget. Jag var på väg för en avslutning i min kurs, Jourhavande medmänniska.

En pappa med två små nyfikna barn tittade intensivt åt mitt håll där jag stod lutad i mittenpassagen mot ena utgången. Till slut sade det ena barnet,

"Varför har hon sånt i ansiktet?"

"Ingen aning", sade pappan med ett nonchalant och en aning nedlåtande tonfall.

Den vita medelåldersmannen kunde varit runt 40 år och kanske tyckte han att pandemin var en konspiration av staten, en tramsig överdrift, eller något som media överdrev.

Idag ca 8 månader senare, efter hälsovårdsmyndighetens rekommendation har ungefär var fjärde individ i t-banan ett munskydd på sig. Man kan tycka att det är en förälders ansvar att upplysa, allmänbilda barnen, vad en pandemi innebär men finns inte kunskapen blir det så klart svårare.

Idag är det fas 4-grupperna som vaccinerar sig, så även jag har idag fått min första dos av Pfizers vaccin. Igår kväll satt jag sent i sista stund och googlade på biverkningar, utan att veta vilket vaccin som skulle ges idag, för tydligen var det hemligt hos "Doktor 24" som stod för spruthanteringen ute vid slakthusområdet vid Globen, där massvaccineringen skedde.

Det hade för mig, som för många andra varit svårt, att få en tid via appen med det ironiska namnet, "Alltid Öppet". Jag är pollenallergiker och har även råkat ut för en anafylaktisk svår reaktion efter en nyårssupé med skaldjur för fem år sedan, då jag morgonen efter fick åka blåljus till akuten med jättesvullna läppar och andnöd. Kvinnor som använder botox i läpparna hade blivit gröna av avund, då jag verkligen såg ut som en läpp-putande anka. 

När jag då frenetiskt efter flera försök den 11 maj, både genom att uppge att ingen allvarlig allergisk reaktion skett och uppgett att en sådan skett i min hälsodeklaration, insåg att jag måste hoppa över den sista upplysningen, för att få en tid. Till slut ploppade det fram lite tider när jag öven prövade sent vid 2-tiden på natten. 

Anlände idag till massvaccineringen där jag efter en visning av bokningstiden, fick komma förbi första vakten, som förklarade att det var så många som kom dit, som inte bokat tid. Vid nästa bås fick jag visa upp legitimation och blev ombedd att slå mig ner och vänta på plats nr. 7. 

Hann inte vänta länge förrän en narkossköterska med munskydd och visir bad mig komma in i ett bås. Jag som hunnit få lite ångest av att läst på så mycket kring biverkningar kvällen före och just, att det var rekommenderat att undvika Pfizers vaccin vid allergi, kände att jag behövde bikta mig ordentligt före. Sköterskan blev ganska rådvill och tyckte det var allvarligt det som hänt mig men berättade att hon själv fått en

liknande reaktion av ett getingstick och tagit vaccinet.

Men sköterskan försökte ändå ringa jourläkaren och hennes händer darrade faktiskt en aning, så hon blev lite stressad när hon inte kom fram. Jag sade att jag dock tagit med mig nödmedicin om något hände och visade upp både  adrenalinspruta och kortisontabletter men hon sade att de hade akutrum därute med backup om något sker.

Hon kom aldrig fram till jouren och till slut efter lite velande bestämde hon sig ändå att jag skulle få vaccinet. Sprutan med vaccinet kändes ingenting, för nålen var väldigt fin och tunn. 

Alternativet hade varit att jag skulle få boka om tiden till ett sjukhus med mer utrustning, där tiderna är omöjliga att få. 

 Det vanliga är sedan att den vaccinerade får vänta 15 minuter för att se om det kommer någon reaktion. Jag fick sitta i 30 minuter.

Ingenting hände mer än att jag blev väldigt kissnödig. Nu sitter jag hemma och kan fortfarande andas och läpparna ser långt ifrån ut att vara botoxfyllda. Jag klarade mig.

Har sedan en längre tid talat med många tacksamma människor per telefon, många unika och otroliga människor som tagit sig igenom, eller håller på att ta sig ur 

olika besvärliga och energikrävande livsituationer.

Blev färdigutbildad diplomerad samtalsterapeut den 8 april 2021.

Strax före samma dag hade jag varit på begravning för min kära faster.

Kanske var det hon som dirigerade och pushade min handledare från sin division att godkänna min slutuppgift och examen. 

Tänker dedicera nedan låt, All That I´ve Got, av Rebecca Fergusson till henne, dem jag talat med och övriga, så alla får extra energi och healing dessa dagar.

Har uppdaterat nya telefontider på denna sida för er som känner att ni behöver prata med någon. 

 

 

 

Antal kommentarer: 0

Namn:
E-postadress:
Hemsideadress:
Meddelande: