Blogg

Prata ut eller prata ner

2018-10-31

Var med om en lustig liten händelse för några år sedan beroende på hur man ser på saken. Fick en allergisk reaktion efter en nyårssupé, så jag vaknade upp tidigt med klåda, svullnad och till slut svårigheter att andas.

Det visade sig sedan, enligt den kvinnliga läkarens tolkning av allergi-testet, att jag inte längre skulle tåla att äta skaldjur.

Vid tillfället hade läkaren en läkarkandidat med sig och vände sig till henne framför mig,

– Se nu på patienten att hon inte tycker att det här är något att ta på allvar.

Läkaren var ingen jag kände sedan tidigare, vilket hennes kommentar skulle kunna tas som. Jag satt framför dem, utan att jag yttrat något själv. Tror det även kallas för härskarteknik. Möjligen blev jag inte utåt allt för oroad i hennes ögon.

Det är inte alla med en hög IQ som samtidigt begåvas med en hög EQ. Normalt pratar man inte över huvudet eller pratar förbi en annan människa på det sättet. Det blir lite kränkande, nedlåtande, eller provocerande beroende på dagsformen och den egna upplevelsen.

Sedan kan man fundera på om prata i vardagen, kanske kommer stagnera av den digitala utvecklingen. När jag senaste läste på universitet, så satt ofta människor i samma rum vid samma bord (inte ett bibliotek), eller rummet bredvid och chattade med varandra, istället för att prata direkt.

Helt klart missas mycket av prataut.sekommunikationen genom att chatta, istället för att prata.

Vid det sista får vi även kroppsspråk, tonfall, mimik och röstläge, något som aldrig en glad smiley-gubbe kan ersätta på något personligt sätt. Prata direkt sållar även bort ganska mycket missförstånd, så fram för att prata mer när den känslan kommer upp.

 

Antal kommentarer: 0

Namn:
E-postadress:
Hemsideadress:
Meddelande: