Blogg

Prata ut - prata fram glädje och positiv energi

2021-01-09

Igår kväll hade jag ett av min ideella 3-timmars pass på telefonlinjen - En röst i natten.

Det går inte att förutse vilken typ av samtal som kommer eller från vilka människor. Det rings både från södra, mellersta och norra Sverige. Åldrarna för män och kvinnor är mellan 25-80 år för dem som ringer in. Alla har ett starkt behov av att berätta och prata, få sällskap samt höra en röst.

Det som skapar motivation att lyssna och ta emot samtal är när man känner att man sprider och höjer inringarens positiva energi. Igår kväll ringde en medelålders kvinna in som var väldigt låg, väldigt trött av förklarliga skäl.

Hon talade och jag lyssnade mestadels, med ett och ann

at råd eller reflektion emellanåt. När samtalet sedan slutade hade hennes känsloläge gått från att vara mycket trött och uppgiven till att vara glad och även skratta. Hon tackade så mycket och sade att hon mådde mycket bättre och fått mer positiv energi av vårt samtal, som jag till slut blev tvungen att bryta, eftersom människor satt i kö. Sådant ger både positiv feedback och att det blir roligt att hjälpa andra.

En annan kvinna var både ilsken, trött, frustrerad, uppgiven över sin jobbiga livssituation och hann gråta en stund. När hon dock avslutade efter ett, enligt linjens riktlinjer, allt för långt samtal, lät även hon mer lugn, glad och trygg och sade sig vilja försöka sova. I de situationerna tycker jag det känns bättre att bryta en rekommenderad regel, som säger att tiden på 20 minuters samtal är lagom.

Ett annars vanligt ämne är området kärlek, både från män och kvinnor. Han är kär men hon har inte velat ha en relation med honom och han vill inte ge upp, eller hon är jättekär men vågar inte hoppas eller tro att det är besvarat.

Nya telefontider för dem som önskar ringa till, Prata ut Sverige finns nu här - Välkomna!

Livet är ibland tufft och kärleken blir till en naturlig drog som höjer upp som en berusning när kärlekshormonet oxytocin, får en och annan, att "tappa både identiteter och prioriteter", som nättidningen, ”Steg för Hälsa” skriver om här.

Kärleken kan ändå, om den är balanserad och besvarad, vara ganska härlig. Om inte kanske vi kan fara iväg om natten, som Norah Jones, sjunger om i låten, Come Away With me.

 

 

Antal kommentarer: 0

Namn:
E-postadress:
Hemsideadress:
Meddelande: