Blogg

Prata ut - Prata Socialmedia med Jaron Lanier 

2020-07-26

Jag har lyssnat på författaren, forskaren och musikern Jaron Lanier tidigare och han har bland annat skrivit boken:

 

"Ten arguments for Deleting Your Social Media Accounts Right Now".

Lanier var med när Internet startade och har arbetat i Silikon Valley och gör möjligen det fortfarande. Han menar att Facebook och twitter följer våra rörelser våra beteendemönster på Internet och manipluerar oss via algoritmer och påverkar sedan de annonser som kommer fram på Facebook och Twitter. 

Tyvärr kommer det mest negativa fram på Facebook från inlägg, såsom upprörda människor, bråk och förtal, vilket påverkar kampanjer, politik och företag. Det goda projekten tar mycket längre tid att nå ut, eftersom det inte får människor att kommentera eller snarare bli upprörda eller arga.

Forskning har även visat att socialamedia kan göra människor beroende, missbrukare av socialmedia, mer ledsna, mindre empatiska, mer rädda, självmordsbenägna och mer isolerade, något av det tas upp i Jaron Laniers bok.

Min tanke när jag startade Prata ut Sverige var att samtal, utanför Internet kunde fungera som ett komplement, eller ersättning för dem som upplevde sociala media lite mer kyligt och kanske föredrog att prata istället för kommentera bilder och andras kommenterar.

Nya samtalstider syns här för dem som vill vara säkra att någon kan svara.

Läste annars ett tänkvärt citat idag, som syns nedan: 

"People who shine within don´t need the spotlight".

Sociala medier gör oss till lydiga hundar menar Lanier, istället borde vi bli mer som självständiga katter. Facebook är egentligen inte ett enkelt gratisforum där du kan dela dina inlägg för dina vänner, utan inlägg styrs av att du syns bara om du betalar för det genom annonser. Likaså dina privata inlägg. Mer om det kan du lyssna på nedan.

Sköt om er därute!

 

 

 

Antal kommentarer: 0

Namn:
E-postadress:
Hemsideadress:
Meddelande: