Blogg

Prata ut - prata syn på andra människor

2020-04-04

I morse var jag på gymmet där instruktören var ldigt tydlig med att renlighet och tvätta händerna var väldigt viktigt. Helt acceptabelt dessa tider att uttrycka det tydligt och högt en gång kanske eventuellt även två gånger men blir det för många gånger kanske det mer visar att individen ser andra vuxna människor som idioter.

Är ganska säker att de flesta redan som barn fick lära sig att tvätta händerna före vi skulle äta när vi varit ute och lekt, göra oss rena före vi lägger oss och så vidare.

Det finns vissa människor som älskar att vara chefer men inte riktigt passar för den rollen, exempelvis dörrvakter där vissa fått ett mer stigande behov av uppväxten, än andra att få känna ett värde, få en betydelse, vilket ibland kan yttra sig i maktmissbruk, när de lyckas få andra att smörja deras egon, vara nedlåtande mot gästerna, eller låter köerna utanför krogen växa sig långa helt utan logik. Emellanåt kanske peka på en och annan snygg ung tjej, eller någon kändis som får gå före kleti och pleti i kön med en dirigerande kort nick. 

När det andra kortare gympasset i morse var över med samma instruktör fick vi åter igen, när vi redan stod redo att hämta tvättlappar och sprita av våra mattor och omkring oss där vi tränat, veta hur viktigt det var med hygienen.

”Det är krig nu och jag arbetar i vården, så jag vet hur viktigt det är med hygienen", sade instruktören till oss som redan stod lite matta och trötta och drog handservetter från hållaren och sprayade pappret genomdränkt med desinfektionsmedel före vi torkade av matta och golv.  

Ute vid receptionen mötte jag instruktören efteråt.

"Jobbar du på SÖS-akuten", sade jag frågande med ett leende.

"Nej, på KRY,"sade instruktören som berättade att hon läst medicin men aldrig gjort AT-tjänsten. Nu hade de ringt in och frågat henne om hon kunde hjälpa till vilket kanske blivit en upplevelse av att befinna sig i ett krig.

"Jaha men då drabbas du inte av smitta", sade jag.

"Nej, men det är väldigt viktigt med hygienen", sade instruktören ännu en gång.

"Det borde även vara viktigt att gymmet städar mer här inne som håller öppet" sade jag.

Jag hade tidigare sprayat och dragit pappersservetten på den plats jag tänkte lägga mattan i morse och när jag vände på pappret blev den vita pappershanduken gråsvart. Första passet i lokalen på en dag borde ge en mer ren effekt. Undrar hur mycket svett, snor och saliv som fanns på det golvet.

"Haha, jag har varit platschef här och personalen städar så gott de kan" sade hon skrattande med en menande flirtsam nick mot receptionspersonalen som stod bakom disken bredvid.

"Tänkte mer att ni kunde ta in städpersonal" sade jag. Hon höll med om det till slut och jag vände mig åter igen om för att slutföra mitt ärende vid receptionsdisken.

När jag läste DN i morse, så kommer corona-patienterna in med personal som bär gasmasker som täcker hela ansiktet, mer likt en dyk-utrustning med stora simglasögon och en skorsten som sticker ut på framsidan med långärmade rockar. Masken är egentligen till för biologiska- och kemiska attacker.

Den sjukvårdspersonal som däremot tar emot de misstänkta corona-patienterna på SÖS-akuten, bär istället kortärmat, vanligt förkläde och munskydd. De sista befinner sig mer i ett krigsliknande tillstånd, än någon som tar emot patienter digitalt och via mobilen.

Kry är som säkert flera känner till en app där människor kan boka ett läkarsamtal för rådgivning och recept. Kan vara bra för oroliga indivder idag som kanske annars tar upp onödig tid för mer behövande när de istället egentligen kan rida ut influensan i hemmet. Många får även milda symptom, eller inga alls.

Det är viktigt att även hitta alla positiva mirakel, som Alma Clara Corsini 95 år från Italien, som besegrade covid 19, eller andra möjligheter den här perioden.

Jag försöker ta till mig det mer ljusa i denna period, såsom exempelvis gick att läsa som TT-nyhet den 23 mars, när förra statsepidemiologen Johan Giesecke, menade att pandemin i Sverige kommer gå fort,

 "Jag tror att det här kommer gå fort. Det värsta kan vara över i slutet av maj".

Uppfinningsrikedom och entreprenörskap kommer inte stanna av utan ges andra former, eller möjligheter. H & M försäljning störtdök i mars men nu har deras fabriker i Kina fått nya uppdrag och i veckan levererades 100 000 skyddsmasker till sjukvården.

Det kan vara bra att det skapas flera leverantörer av skyddsmaterial, så inte ett snävt utbud ökar priserna på marknaden, som priserna för en av statens leverantörer av hygien och städprodukter gjort med 900 %. Komponenter för skyddsutrustning och material borde gå att framställa i Sverige, för att slippa den dyra transporten, där priserna likaså gått upp.

Restauranger som inte redan gör det, borde erbjuda hemkörning av mat och kanske extra utrustning för dukning, istället för att stänga ner. Personal som tidigare serverat skulle kunna lämna/servera maten utanför dörren hos kunder.

Jag tror på människans inre resurser och för att återkoppla till krig, så måste vi segra, som skildras i den vackra kompositionen, Victory av Thomas Bergersen från albumet Two Steps from Hell.

Slutligen finns uppdateras samtalstider på denna sida.

 

Antal kommentarer: 0

Namn:
E-postadress:
Hemsideadress:
Meddelande: