Blogg

Prata om att ge och återvinna

2020-03-08

Var på ett informationsmöte i World trade center för Jourhavande medmänniska - en röst i natten, en mörk gråtrist torsdag i februari.

Intresserade fick skriva upp sig för en intervju. Jag och fler andra blev sedan kallade på intervju för ett par helger sedan. Två erfarna och luttrade kvinnor från styrelsen tog emot mig och gjorde intervjun i ett ljust rum vid Mariatorget i Stockholm.

Förra söndagen fick jag reda på att jag blivit uttagen för deras kostnadsfria 5-dagars utbildning i samtalsbemötande, med start kommande helg.

Det ska bli intressant och smidigt att komplettera med min pågående utbildning till diplomerad samtalsterapeut, där första uppgiften nu blivit godkänd och den andra påbörjats. Små små steg hinns med på distans.

 Jourhavande Medmänniska grundades 1970 i Danderyd av läkaren Verner Westberg och hans fru Margit. De upptäckte ett behov av en jourtjänst som saknades för de många som bara behövde tala med en medmänniska och inte en specialist.

Nya samtalstider finns här hos Prata ut Sverige, för dem som behöver tala dag- och kvällstid.

Många som ställer upp ideelt som jourhavande medmännsika berättar att de ger väldigt mycket att kunna hjälpa, bara vara ett stöd och ge sin tid till en annan.

I min port där jag bor har det sedan en längre period förkommit anonyma granngivare, som ställer ner en kartong med kläder, böcker, prydnadsaker. Ibland en påse äpplen och en lapp där det står, "Varsågod". Dessa saker och döda ting brukar försvinna väldigt snabbt. Idag ställde jag själv ner flera stycken oavända kontorspärmar som blivit över på väg ut på en joggingtur.

När jag var tillbaka hade alla pärmar tagits hem av någon okänd granne. Det känns lite roligt att kunna ge, lite som kravlös kärlek.

Bilden med tulpanerna har knutits fast med en provisorisk band, så de inte ska falla ner på bordet. Tulpaner sägs symbolisera fullkomlig kärlek. Andra säger den symboliserar vårens ankomst och evig vänskap. Förr i tiden ska hovdamerna dekorerat sina uringade klänningar med tulpaner. Jag håller mig till en vas istället.

 Någon annan som ger intryck att vara en generös människa är sångerskan Jill Jonsson. Har börjat se några av hennes avsnitt av Jills veranda. I sista avsnittet hade hon bjudit dit en favorit Shima Niavarani och tillsammans med sina fantastiska röster sjunger de Tennessee Whiskey som kan höras nedan.

 

 

 

 

Antal kommentarer: 0

Namn:
E-postadress:
Hemsideadress:
Meddelande: