Blogg

Prata ut - Prata tankar och profetior

2019-12-26

I flera olika sammanhang påverkar vi oss själva och vår omgivning med våra egna tankar. Det kan röra sig om politiska eller religiösa övertygelselser.

Det kan handla om vardagliga privata åsikter eller tankar kring problem som vi tror kommer påverka vardagen. Vi kan ha en framtidssyn, en vision om att något blir eller är på ett visst sätt.

Det var vanligare för några år sedan att politiska lobbyister fanns med överallt på Internet, kommentarsfält, på bloggar och forum och lobbade för sin starkt politiska övertygelse, för att påverka människor mot sin riktning. Även journalister kunde anlitas för att jobba med propaganda för en viss sak.

Numera är de flesta kommentarsfält i media stängt för kommentering och det bloggas inte lika mycket längre.

Hur som helst så innebär ofta dessa individuella övertygelser om att något är på ett visst sätt, att det även slår in. Vi kan alltid påverka och styra våra tankar, som jag sade till en klient som nyligen ringde in.

Är dessa profetior negativa blir resultatet inte så bra, eftersom den styrt mot den negativa bild som individen förutsagt.

Har nyligen läst,"Handbok för hälsoinspiratörer", av Gunnar Andersson och Tommy Ljusenius, utgiven av SISU idrottsböcker 2017, som bekräftar det som jag förstått sedan tidigare kring självuppfyllande profetior.

Andersson och Ljusenius menar att de finns fyra olika steg inom självuppfyllande profetior, som syns enligt nedan.

1) Vi har en profetia, förutsägelse eller en fördom.

2) Vi noterar ensidigt sådana fakta som stödjer vår profetia, samtidigt som vi bortser från sådant som inte överensstämmer med denna.

3) Därefter inriktar vi vårt beteende efter det vi föreställer oss ska ske, eller hur vi tror att andra ska reagera. Vi är dock inte medvetna om att vi gör något speciellt som kan påverka situationen eller relationen.

4)Till sist följer själva bekräftelsen. Vi finner att vi fått rätt och kan nöjt utropa: "Vad var det jag sa?" Vi bortser helt enkelt från hur vår egen profetia påverkat vårt beteende och hur detta i sin tur faktiskt påverkat det som hänt.

Alla människor har tankar och det är normalt och ibland behöver dessa få komma ut och inte upplevas som större problem än det kan vara som det lätt kan upplevas när vi inte får dela dem. Behovet är stort att prata med någon, vilket kritiken kring att den nationella stödlinjen ska läggas ner vittnar om.

Organisationen Jourhavande medmänniska beskriver för Dagens nyheter att behovet är stort att prata med någon strax efter jul och eskalerar kring nyår.

Även polisen beskriver att fler folk i alla åldersgrupper mår sämre och att de ofta blir kontaktade när en suicidrisk tycks vara nära. Människor behöver prata.

Uppdaterade förslag på samtalstider hos Prata Ut Sverige syns här.

Nedan spelas den fina låten Shallow med Lady Gaga och Bradley Cooper från filmen, A Star Is Born som beskriver livets upp och nedgångar.


 

Antal kommentarer: 0

Namn:
E-postadress:
Hemsideadress:
Meddelande: