Blogg

Prata ut - Prata stress

2019-09-24

Lejon_Prataut.se

Igår kväll såg och lyssnade jag på reportageserien, ”Din Hjärna"på SVT Play, med överläkaren, psykiatrikern och författaren Anders Hansen. 

I serien kring vår hjärna beskrevs och visades hur lika alla människor är när vi utsätts för stress. Den uppkommer när krav omkring oss, blir högre än vi kan hantera.

Vi människor agerar kemiskt och fysiologiskt utifrån hur våra hjärnor behövde agera för tusentals år sedan när vi levde på savannen och behövde slåss eller fly från faror.

Trots att vi inte utsätts för samma hot idag, utan mer bilköer som släpar sig fram när vi har bråttom, hämtning och lämning på dagis, obetalda räkningar, försenade tåg, deadlines i arbetet, arbetslöshet, rädsla för skilsmässa, eller att IT-program inte vill fungera, när vi måste bli klara med en uppgift snabbt, då reagerar vi på samma sätt som om vi skulle mött ett lejon ute på savannen. Kroppen förbereder sig för flykt eller strid. Pulsen ökar, vi blir varma, svettas.

Vi blir irriterade och aggressiva. Även om vi själva inser att det är fullständigt onödigt att hetsa upp sig, så är det svårt att förhindra våra medärvda reaktioner.

De negativa reaktionerna förklaras av att hjärnan inte upplever sig ha tid med den sociala förmågan, vara trevlig utåt när vi står inför våra ”hot” och måste överleva. I avsnittet intervjuades fler människor som vittnade om att de blev torra i munnen, fick hjärtklappning och till och med kunde bli illamående av stress.

Om vi ska tala inför människor eller fått göra det någon gång i livet minns säkert många hur vi upplevt hur man blivit torr i munnen och behövt dricka.

Det förklaras av att när kroppen ställer in sig på beredskap att fly eller slåss, så flyttas blodet till våra muskler och då får våra körtlar i munnen mindre vätska för att klara av att producera saliv i munnen.

De som blir helt Illamående av stress förklaras av att kroppen i sin ”beredskap” att fly eller slåss behöver tömma magen, för att kunna springa snabbare. Det är något som sitter kvar i våra gener från lång tid tillbaka när våra förfäder levde.

Stress gör oss väldigt trötta och utmattade, för det tar så mycket energi, därför blir många så trötta efter en arbetsdag. Anders Hansen menar att det inte finns mycket att göra åt dessa reaktioner, vilket tyngs upp när vi får höra en intervju med stressforskaren Robert Sapolsky som själv är mycket stressad till vardags och uppenbarligen inte funnit någon riktig bot för det område han är expert inom.

Själv kan jag bland annat bli stressad av att flyga, speciellt när planet ska landa och lyfta. Det är tydligen logiskt och förklaras av att vi då upplever oss sakna kontroll. Ju mindre kontroll vi har i tillvaron, desto mer stress kan vi uppleva. Vet vi om en fara i förväg förbereder vi oss mer mentalt och obehaget blir mindre.

Något annat som kan vara bra vid stress är att motionera. Springa på gymmet har ofta hjälpt mig i olika livssituationer och något jag använt mig av i snart trettio år.

Vad det än är som sker, känns jobbigt, sorgligt, kanske ångestframkallande, så blir träningen som en form av fallskärm, som dämpar slaget något.

 

Hjärna_Prataut.se

 

I samband med stressreaktioner, så kan den ökade konditionen och stigande hälsan ge ett mildare och mer naturligt reaktionsmönster vid fysisk och psykisk stress, enligt svensk idrottsforskning.

 

Nedan beskriver Anders Hansen, som även skrivit boken, ”Hjärnstark” betydelsen av motion för våra hjärnor, att den till och med kan göra oss mer intelligenta.

 

 

Antal kommentarer: 0

Namn:
E-postadress:
Hemsideadress:
Meddelande: