Blogg

Prata om kallprat

2019-09-13

Kvinna lyssnar_prataut.se

Hans Arbman skrev i Dagens Nyheter i måndags om psykologen Anna Bennichs nya bok, ”Att vinna över ensamheten”. I DN artikeln refereras till boken och om nyttan av att prata och speciellt att bli bekräftad och lyssnad på av någon.

 

Det är otroligt viktigt att känna sig lyssnad på. Att bli lyssnad till är en enorm kraft för oss människor”, säger Anna Bennichs.

Så länge ensamheten är självvald och man mår bra är det ingen fara. Det är snarare tvärtom eftersom de flesta behöver kunna dra sig undan någon gång. Reflektera, slappna av och bara vara.

Den ofrivilliga ensamheten är dock något helt annat. Anna Bennichs ser de som ett folkhälsoproblem av samma klass som rökning, alkohol och stress.

De flesta talar om nyttan med motion, kost och god sömn men sällan om sociala nätverk. Det går att jämföra med hur vissa människor skaffar sig den maximala mängden vänner via Facebook på 5 000 stycken, därefter uppkommer en spärr att värva fler vänner.

Frågan är hur många av de individerna som kan interagera med alla de vännerna på ett givande vänskapligt sätt. Även om de på ett digitalt sätt kanske ändå vunnit över ensamheten.

Ensamhet kan vara så individuell. Vissa trivs med många och ytliga bekantskaper och klarar inte alls av att vara ensam ens små stunder, medan andra trivs med ett fåtal närmare vänner eller bara sitt eget sällskap längre stunder. Inget är mer bra än det ena.

Hur som helst är det bra att ändå kallprata i hissen, tvättstugan eller bland de ställen vi rör oss till vardags, för som psykologen Anna Bennichs säger,

”Kallprat är en extremt orättvis benämning på dessa viktiga kontakter. Relationer börjar alltid med småprat”.

Dessvärre menar Bennichs har dessa tillfällen blivit allt färre. Vi sköter mycket mer via Internet, bank-, -post- och biblioteks-ärenden.

Äldre man talar i telefon_prataut.se

 

Med handen på hjärtat är väl ändå en verklig röst från någon när vi pratar, mer givande, än en chatt-konversation via Messenger.

Oavsett alla små rara hjärtan och smileys vi kan lägga till. Vi behöver alla prata med någon ibland.

Antal kommentarer: 0

Namn:
E-postadress:
Hemsideadress:
Meddelande: